Geloofsgemeenschap H. Nicolaas - Schoonebeek

Als Parochie

In 1341 werd het dorp Schoonebeek voor het eerst in een oorkonde vermeld. In 1549 was er ook een katholieke kerk, toegewijd aan de H. Nicolaas. De gehele parochie ging echter in 1598 naar de hervorming over. Het kerkje heeft nog bestaan tot 1952. Toen werd het afgebroken. In 1951 werd er door de katholieke gemeenschap een houten noodkerk gebouwd, aanvankelijk toegewijd aan de H. Wilibrordus, maar sinds maart 1977 weer aan de H. Nicolaas, als voorheen. Na afbraak van de noodkerk in 1978 werd er een nieuwe stenen kerk gebouwd, die op 1 juni 1979 werd ingewijd en in gebruik genomen. Dit is de huidige kerk, gelegen aan het Spanjaardspad hoek Kosterijweg.

Als geloofsgemeenschap

Per 1 januari 2018 is de H. Nicolaasparochie gefuseerd met de parachies van Nieuw Schoonebeek - Weiteveen - Coevorden en Steenwijksmoer. De parochies zijn opgegaan in de Immaulel parochie en gaan verder als geloofsgemeenschappen.